Header image

Politie gaat experimenteren met drones

REGIO - Met een drone de omgeving van een moord goed in kaart brengen? Of, iets waarschijnlijker, de situatie bij een verkeersongeluk? De politie in Oost-Nederland mag sinds dinsdag drones inzetten.

Hiervoor zijn speciale 'drone-agenten' opgeleid. Die agenten rijden met bepaalde meldingen mee om te ondersteunen. "Drones kunnen ons helpen om sneller reconstructies te maken, waardoor we eerder kunnen opruimen en de weg vrijgeven", zegt projectleider Casper Steenstra-Praamsma tegen de NOS.

Regeltjes
Even oefenen is voor de agenten niet genoeg, ze moeten een opleiding van een half jaar volgen. Er zijn namelijk strenge regels rondom het gebruik van drones. Er zijn diverse 'no-fly zones' waarin je absoluut niet mag vliegen. Bijvoorbeeld in de buurt van luchthavens, maar ook in de bebouwde kom of in de buurt van de inzet van hulpdiensten.

Voor de politie zijn er uitzonderingen, ze mogen binnen de bebouwde kom vliegen en uiteraard ook tijdens de inzet van hulpdiensten. De drones kunnne echter niet altijd worden ingezet: er moet wel sprake zijn van een afgebakend gebied. Als hulpmiddel bij vermissingen kan de drone dus niet direct gebruikt worden.

Proef
De proef duurt zeker een jaar. De landelijke politie heeft voor Oost-Nederland gekozen omdat er weinig luchthavens zijn en er zowel stedelijk als landelijk gebied is.

En voor de kenners: de politie maakt gebruik van vijf DJI Inspire-drones.

Door: mediapartner LokaalGelderlandAnder nieuws