Header image

Waarom je vandaag geen luchtalarm hoorde

ACHTERHOEK - Je zou het bijna vergeten: het is de eerste maandag van de maand. Normaliter betekend dat je om stipt 12.00 uur even wakker schrikt omdat het luchtalarm afgaat. Niets om bang voor te zijn, want het is slechts een maandelijkse test. Maar vandaag blijven alle sirenes stil.

De WAS-palen, die beter bekend zijn onder de naam luchtalarm, gaan dus niet af. "Dat is omdat het een feestdag is. Hoewel in sommige steden natuurlijk wel de winkels open zijn, blijven de luchtalarmen stil", legt een woordvoerder van het Institiuut Fysieke Veiligheid uit. "De volgende keer dat ze getest worden is op maandag 7 mei."

Storing

Het is dus geen storing, maar een bewuste keuze. Dat gebeurt dus niet alleen op Tweede Paasdag, maar ook op alle andere feestdagen en op Dodenherdenking. Mits die dagen natuurlijk op de eerste maandag van de maand vallen.

Vorige maand deden veel van de sirenes het dus ook al niet. Dat kwam wél door een storing. Doordat er 'ruzie' is bij energieleveranciers in het zuiden van Europa kunnen digitale klokken niet meer goed lopen. Het aansturingssysteem van de sirenes doet een check of de klok wel goed loopt, en dat was dus soms niet zo. De storing is op 13 maart volledig verholpen.

Door: mediapartner LokaalGelderlandAnder nieuws