Header image

Een beperking en toch op vakantie

EIBERGEN - Van jongs af aan wist Janneke Olthof dat ze 'later' wilde werken met mensen met een beperking.

Daarnaast zit organiseren in haar bloed. In de onderneming Reistebrij die ze is gestart, komt het perfect samen. Janneke helpt mensen met een beperking, probleem of stoornis bij het vinden van een passende invulling van hun vakantie.

Haar achtergrond ligt in de gehandicaptenzorg. Janneke (31) werkte voor verschillende organisaties, altijd met een tijdelijk contract. Bij Stichting De Lichtenvoorde werkte ze als vrijetijdscoördinator en plande ze dagjes uit en andere activiteiten voor de cliënten met een beperking. Voor deze doelgroep is het niet zo eenvoudig om zelf de eigen vakantie te regelen. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het vinden van een geschikte locatie, met het financieel regelen van de reis of de groepen zijn te groot.

Toen De Lichtenvoorde de keus maakte om deze taak, het regelen van vakanties op maat, af te stoten omdat het niet langer binnen de visie paste én omdat Janneke zonder werk kwam te zitten omdat haar tijdelijke contract niet werd verlengd, besloot ze de stap te zetten en zelf vakanties voor deze doelgroep aan te gaan bieden. "En voor mezelf beginnen, zat altijd al in mijn hoofd." Het leidde tot de oprichting van haar onderneming Reistebrij. Ze regelde afgelopen zomer een eerste trip voor reizigers - cliënten die via De Lichtenvoorde naar haar werden verwezen - met een beperking. Het beviel zo goed van beide kanten, dat het voor Janneke de bevestiging was dat dát was wat ze wilde. "Ik merk dat ik gevonden heb, waar ik lange tijd naar heb gezocht", omschrijft ze het zelf.

Voor de komende maanden heeft Janneke verschillende groepsreizen uitgewerkt. Het betreft reizen van een midweek, een week en zelfs een tiendaagse reis naar bestemmingen in Nederland, België, Duitsland en Tsjechië. De groepen reizen per bus en overnachten in een groepsaccommodatie of een hotel. De eerste reis is in juni; een midweek naar Pieterburen. De laatste die Janneke vooralsnog heeft gepland, is een vakantieweek naar Zeeland in september. Op vakantie zelf hebben de reizigers alle inbreng in hoe ze de dagen doorbrengen. "Het is natuurlijk hun vakantie en zij moeten onbeperkt genieten van hun reis", stelt Janneke. Zij ondersteunt, stuurt bij en adviseert waar nodig, waarbij iedere reiziger kan rekenen op persoonlijke aandacht en ondersteuning die hij of zij nodig heeft. Dit zijn reizen voor 18-plussers; desgewenst stelt Janneke ook vakanties samen voor kinderen.

Loyaliteitsgevoel

Janneke heeft ervaren dat de doelgroep waar ze zich op richt, een groot loyaliteitsgevoel heeft. "Ze zijn erg loyaal naar elkaar, dat vind ik bewonderenswaardig. Ze accepteren elkaar en zeggen: 'die is wat langzamer, daar moeten we op wachten' en daar doet ook niemand moeilijk over." En als de reizigers dan moe, maar uiterst voldaan terugkeren van een geslaagde (mid)week, dan is ook Janneke dik tevreden. "Dat alle reizigers een goede vakantie hebben, dáár gaan we voor!"

www.reistebrij.com
Ander nieuws